Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Борисов отказа среща с македонския президент Георге Иванов

Георге Иванов и Румен Радевснимка: btvnovinite.bgГеорге Иванов и Румен Радев

Премиерът Бойко Борисов отказа да се срещне с президента на Македония Георге Иванов, който е в София по покана на българския президент Румен Радев, съобщи правителствената пресслужба. Външният министър Екатерина Захариева също няма да се срещне с македонския държавен глава

Причината е, че изпълнителната власт в България не иска да се намесва във вътрешните работи на съседна държава.

Иванов дойде в София ден след като обяви, че ще наложи вето на договора за новото име на страната си, договорено между премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас. Българското правителство на свой ред приема постигнатото от двамата съгласие югозападната съседка на България да носи занапред името Северна Македония.

"Нашата позиция е принципна и е ясна, както и на цялата международна общност. Ясна е и позицията на президента на Македония. Българското правителство не вижда смисъл да бъде използвано във вътрешнополитическите дебати в Скопие. Ключова за бъдещето развитие на нашата съседна държава е интеграцията в ЕС и НАТО и тя не бива да бъде поставяна под въпрос", се казва в съобщението на правителствената пресслужба.

Вицепремиерът и министър на външните работи лично е информирала президента Румен Радев, че тя и премиерът Борисов отказват срещите с македонския президент, научи "24 часа". Това е станало още преди пристигането на Георге Иванов у нас.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.