Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Близо 60% от българите биха гласували България да остане в ЕС

Близо 60% от българите биха гласували България да остане в ЕС

59% от българите биха гласували за оставането на България в Европейския съюз при евентуален референдум, а една пета за напускане. При идентичен въпрос за НАТО, близо половината (49%) ще гласуват за оставането на България във Северноатлантическия алианс срещу 24%, които смятат, че страната ни трябва да го напусне. Това показва проучване на изследователски център "Тренд".

И при двата въпроса, симпатизантите на БСП са силно нюансирани от общата картина, като на въпроса за ЕС са разполовени, докато при този за НАТО доминира мнението, че България трябва да напусне Северноатлантическия пакт.

Различните идеи в последните месеци за промяна в начина на функциониране на ЕС ни провокира да заложим въпроси свързани именно с тази тема. 40% от българите смятат, че ЕС има нужда от съществена промяна в начина си на функциониране, а 29% – от малка промяна. Само 7% от всички интервюирани са на мнение, че ЕС няма нужда от промяна.

На две равни части са разделени българите по въпроса дали ЕС трябва да се стреми към по-силна интеграция между различните страни-членки (35%) или трябва да се даде повече власт на националните държави (36%).

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники