Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Евростат: 42% от смъртните случаи в България е можело да бъдат предотвратени

Евростат: 42% от смъртните случаи в България е можело да бъдат предотвратениснимка: dnevnik.bg

Данни на Европейската статистическа служба "Евростат" показват, че 42 процента от смъртните случаи в България са могли да бъдат предотвратени. Става дума за т. нар. "предотвратима смърт" в ЕС през 2016 г.

Показателят за смъртност не е предназначен да бъде окончателно измерване на качеството на здравните грижи в държавите-членки, но дава известна индикация за качеството и ефективността на здравните политики в дадена страна, според "Евростат". Смъртните случаи не биха се случили, ако е имало ефективна здравна система и качествени медицински услуги и технологии, посочва службата.

Според данни на НСИ през 2016 г. в България са починали 107 580 души, което означава, че около 45 хил. от починалите е можело да бъдат спасени.

Средният показател в ЕС за "предотвратима смърт" е 33 на сто, а най-много предотвратими смъртни случаи са регистрирани в Румъния – близо 49 %. Данните нареждат България на пето място отзад напред, след Латвия и Литва – 47 % и Словакия – 44 %. В Хърватия и Унгария показателят е 41%.

Най-качествено здравеопазване и най-нисък показател на предотвратима смърт е регистриран във Франция – 25 на сто, Белгия и Дания – 26 на сто, Холандия – 28 на сто, Полша – 30 на сто.

Най-много българи са починали за периода от болести на кръвообращението – 1 131 случая на 100 хиляди души население. Това е близо 4 пъти повече от средностатистическите данни за ЕС – около 350 случая на 100 хиляди души в ЕС, починали от болести на кръвообращението.

Втората най-голяма група болести, довели до смърт в България, са злокачествените новообразувания – около 17 хиляди, което е около 240 смъртни случая на 100 хиляди души и е съпоставимо със средноевропейските стойности – 262 смъртни случая на 100 хиляди души в ЕС.

Най-малко са били смъртните случаи в България вследствие на транспортни инциденти или самоубийства – по 9 случая на 100 хиляди души, при показатели за ЕС съответно 7 и 11 случая на 100 хиляди души население в ЕС. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники