Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Д-р Стойчо Кацаров: Здравната система и без COVID-19 е в лошо състояние

Д-р Стойчо Кацаров: Здравната система и без COVID-19 е в лошо състояние

COVID-19 рано или късно ще си отиде, но проблемите на здравната система ще останат и ще се задълбочават, ако не започнете да ги решавате. С тези думи здравният министър се обърна към кандидатите за депутати по време на дискусия, организирана от инициативата „Заедно за повече здраве“.

Здравната система беше в лошо състояние и преди появата на COVID-19. Това, което имаме днес, е много повече бюджетно здравеопазване, отколкото здравно осигуряване. От 7 милиона население едва 2 милиона души плащат здравни вноски, а 1 милион са неосигурените. Здравната каса започна да плаща издръжка на болниците и даже пряко възнаграждение на персонала им. Средствата непрекъснато нарастват, а пациентите доплащат най-много в ЕС.

Системата е свръхрегулирана. Ще ви трябва една година обучение да схванете правилата за регулиране на лекарствата, които през това време ще бъдат променени няколко пъти.

Искаме инвестиции в здравеопазването, а със закон сме забранили регистрацията на нови лечебни заведения. Някои искат лечебните заведения да не са търговски дружества. Може да се смени формата на регистрация, но това само по себе си няма да промени нищо.

Системата е с огромни диспропорции – между големия и малкия град, между превенция и лечение, между лекари и сестри, между болнична и извънболнична помощ, между отделните медицински специалности и др.

Служебното правителство направи много повече, отколкото се очаква от служебен кабинет. За задълбочени реформи обаче трябва време и промени в законите.

Депутатите от следващото народно събрание трябва да дадат отговор на всички тези въпроси.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.


Защитен код
Обнови