Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

ВМС се сдобиха с бързоходни лодки и противотерористичен катер

ВМС се сдобиха с бързоходни лодки и противотерористичен катер

Военноморските ни сили се сдобиха с три нови бързоходни лодки и един противотерористичен катер. Те са дарени от САЩ, а стойността им е 2 млн. долара.

Лодките са най-модерните, които в момента се произвеждат. Те развиват скорост до 40 възела. Оборудвани са с модерни навигационни системи и средства за радиотехническо наблюдение.

Церемонията се проведе в Пункта за базиране - Варна и на нея присъстваха посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин, командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, представители на държавната и местната власт. По време на ритуала по зачисляване на новата техника, бяха връчени и сертификатите на българските военнослужещи, завършили курса за експлоатацията и обслужването й.

Контраадмиралът уточни, че оборудването на лодките е на много високо ниво, като специалният противотерористичен катер е снабден с хидроакустична станция, както и с камери за нощно и топлинно виждане, които могат да засичат водолази. На всички лодки може да бъде монтирано и тежко автоматично оръжие. Петев уточни, че скоростта им достига 40 възела, а радиусът им на действие е над 100 морски мили.

България е първата държава от Черноморския регион, която получава такива лодки, каза посланик Ерик Рубин. Дипломатът изрази благодарност към Училището на специалните сили на САЩ, което е помогнало за обучението на нашите моряци.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники