Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Застраховката „Гражданска отговорност” вече е по-скъпа с между 15% и 25%

Застраховката „Гражданска отговорност” вече е по-скъпа с между 15% и 25%снимка: dnevnik.bg

Леден душ за шофьорите – поскъпването на задължителната застраховка „Гражданска отговорност” започна. Тя вече е по-скъпа с между 15% и 25%. Повишението на цената варира, като най-малкото е с 5-6 лева, а най-високото със 62 – 63 лева.

Основни фактори, от които се определя цената, са възрастта на шофьора и автомобила, населеното място, както и кубатурата на колата.

Една от причините за поскъпването е промяна в начина, по който се обезщетяват близките на загинали при катастрофи, обясняват застрахователи.

Посочват решение на Върховния касационен съд от юни, с което се разширява кръга на хората с право на обезщетение за претърпени неимуществени вреди от причинена смърт на техни близки. Това вече са и братята, и сестрите, бабите, дядовците и внуците.

„Застрахователите също получават искове по вече приключили случаи, на които обаче не е изтекъл 5-годишният давностен период. Отнякъде трябва да дойдат тези пари”, обясни Нина Колчакова, генерален секретар на Асоциацията на българските застрахователи.

Асоциацията на пострадалите при катастрофи е съгласна с решението на съда, но критикува застрахователите, че не са повишили плавно цената през последните две години.

„Въвеждането на бонус – малус системата би трябвало да даде някаква справедливост, с оглед на това, че изрядните шофьори ще плащат по-ниска цена за застраховката, а пътните хулигани ще плащат по-висока”, коментира Владимир Тодоров от председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

В момента се обсъжда дали трябва да се постави лимит на неимуществени обезщетения.

Застрахователите признават, че относителната цена на „Гражданската отговорност” в България е доста висока спрямо средната работна заплата и изчисляват, че това са над 25% от средната работна заплата и над 60% от пенсията. / бТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.