Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Традиционен събор събра за 15-ти път русофилите край язовир Копринка

Традиционен събор събра за 15-ти път русофилите край язовир Копринкаснимка: bnr.bg

Около 15 хиляди души се събраха и тази година край стената на язовир "Копринка" за 15-я пореден път традиционен събор на приятелите на Русия в България. Тази година той е посветен на 140-ата годишнина от края на Руско-турската освободителна война (1877-1878) и ще премине под наслов "Европа е по-силна с Русия", съобщи за агенция КРОСС председателя на сдружението у нас Николай Малинов. На събитието присъстват и гости от братска Русия - Сергей Гаврилов - от Комисията за духовно развитие и култура в Руската Дума, Александър Фоменко от Съюза на писателите. Приветствия към присъстващите на събора се получиха от партриарха, от президента Радев, от губернатора на Крим и много други съратници на идеята.

Организатори на събора са Национално движение "Русофили", Координационният съвет "България - Русия" и община Казанлък, с подкрепата на Министерството на земеделието, храните и горите и на Държавната агенция по горите.

Срещата на русофилите в България по традиция започна с поклонение пред Паметника на свободата на връх Шипка. Конкурси, концерти, откриване, възстановяване и поддържане на паметници са сред дейностите на Националното движение „Русофили". Днешният събор край Копринка е кулминацията на проявите на движението, обобщи председателят му Николай Малинов. Пред насъбралото се множество той сподели идеята да бъде учредено международно русофилско движение.

„Тази идея е високо оценена в много страни по света, включително и в Русия, тъй като това, което ние правим, се забелязва, вижда, обръщат му внимание", каза той.

„Любовта между българския и руския народи може да устои на всяка политическа буря, на всяко тенденциозно и злонамерено преиначаване на истината", се казва в приветствието, което президентът Румен Радев изпрати до русофилите на Копринка:

„Благодаря на участниците в националния събор, че вече 15 години показват с присъствието си тук, че нищо не може да омаловажи значението на приятелските отношения между България и Русия и доказаната съпричастност между нашите два народа". / КРОСС

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники