Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

F-16, F-18, "Грипен" и "Еврофайтър" са предложенията за изтребители

F-16, F-18, "Грипен" и "Еврофайтър" са предложенията за изтребители

В Министерството на отбраната са получени четири предложения от три държави в процедурата за покупка на нов изтребител за армията.

САЩ предлагат нови F-16 и нови F-18, Швеция - нов "Грипен", а от Италия е постъпило предложение за употребявани "Еврофайтър", стана известно при отварянето на офертите.

Процедурата е за покупка на 8-9 изтребителя на стойност 1.8 млрд. лв. Сумата включва купуването на самолетите, средствата за наземното им обслужване, за обучение на пилотите и инженерите, въоръжението и поддръжката за 3 години. Плащането ще бъдат разсрочено за 9 години. На втория етап от проекта трябва да се купят още 8 изтребителя и тогава да се снемат от въоръжение МиГ-29.

Предложенията ще бъдат оценени от междуведомствена работна група. Експертната група ще има 14 дни за оценка на постъпилите оферти на база на зададените критерии, обясни след отварянето на пликовете и кутиите с офертите заместник министърът на отбраната Николай Запрянов. В този период ще може да се задават допълнителни въпроси и да изисква допълнителни документи от подалите оферти държави. Решението на комисията ще е класифицирана информация.

След това със заповед на премиера Бойко Борисов ще бъде създаден политико-военна група, която ще вземе решение с коя държава да бъдат започнати преговори. Решението на Политико-военната група ще бъде одобрено от министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Запрянов се надява до края на годината договорът да бъде сключен за да може да бъдат усвоени предвидените в бюджета за тази година

Според военни и политически източници фаворит в процедурата е последната модификация на F-16 V (Viper). 8 Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники