Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Посланик Рубин: САЩ не иска енергийно зависими от Русия партньори

Посланик Рубин: САЩ не иска енергийно зависими от Русия партньориснимка: bgnes.com

САЩ подкрепа енергийната независимост на България. Нашата позиция е, че не искаме европейските ни партньори да са енергийно зависими от Русия. Това заяви на конференция в София посланикът на страната Ерик Рубин, предаде репортерна БГНЕС.

"Енергийната сигурност е равносилна на националната. И ние искаме да подкрепим България за постигане на независими и диверсифицирани енергийни доставки. САЩ никога няма да използват енергията за влияние или принуда над други държави. Това се отнася и за България", категоричен е американският дипломат.

Пред политици, експерти и дипломати на форума, Рубин отбеляза, че към момента 13 европейски държави продължават да разчитат на доставките на руски газ и България е една от тях. Диверсификацията на източниците ще гарантира най-добри цени за потребителите. По данни на САЩ 38% от вноса на газ в Европа е от Русия.

Посланикът е убеден, че двете частни американски централи „Марица Изток 1 и 3 играят ключова роля в енергийната независимост на България. /БГНЕС

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники