Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Бойко Борисов: Към момента няма военни кораби в Черно море

Бойко Борисовснимка: nova.bgБойко Борисов

Няма постъпила информация и искане за навлизане на военен кораб на САЩ в Черно море заради военния конфликт между Русия и Украйна. Това заяви премиерът Борисов в парламента, където взе участие в парламентарен контрол.

Той беше категоричен, че влизането на кораби неминуемо ще доведе до голяма криза.

„Конфликтът в Черно море е конфликт, който здравият разум не бива да допуска”, заяви Борисов. „Разтревожен съм. Завземат се кораби и се арестуват моряци – не мисля, че е случаен инцидент и от двете страни”.

„Влизането на кораби, влизането на толкова могъщ руски флот от другата страна, неминуемо ще доведе до голяма криза. Когато разрешаваме влизането на чужда военна техника, това става с решение на Министерския съвет. И когато видите такава точка, ще ми зададете такъв въпрос. Към момента нямаме", посочи Борисов , цитиран от БТА. „И аз като вас прочетох това, което се говори, че ще идват такива кораби. Към момента няма".

„Доколкото знам, на територията на Черно море най-добрите туристически курорти са в България. Това пряко ще ни засегне. Полагам всички усилия. Не искам публично да говоря какво съм сторил по темата с колегите в чужбина, в Украйна и т.н. Надявам се да се вложи здрав разум и една предизборна кампания или вътрешнополитически проблеми в друга страна да не водят до ескалация в Черно море. Иначе много прекрасна територия за водене на военни действия. Много прекрасна. Тука сигурно е 1 процент от БВП на Европа, сиреч нищо като заплаха. И ако мислят, че ние не разгадаваме тези планове, грешат", каза премиерът. По думите му в едни такива условия се преговаря много трудно, и за диверсификацията на газа, и най-вече за българския туризъм.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники