Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Българо-руските отношения в сложна ситуация заради отношенията на ЕС и САЩ с Русия

Българо-руските отношения в сложна ситуация заради отношенията на ЕС и САЩ с Русия

В момент на пореден сблъсък на интересите на Москва и Вашингтон, заместник държавният секретар на САЩ Джон Съливан е на обиколка в Централна и Източна Европа.Разговорите му в региона съвпадат с подновяването на икономическите санкции на ЕС срещу Русия, с конфликтна ситуация между Русия и Украйна в Керченския проток и с резолюцията на Европарламента срещу проекта „Северен поток-2“. Последната се възприема от Москва катонатиск на САЩ за спиране на проекта за увеличаване на газовите доставки от Русия за Европа.

Джон Съливан пристигна в София ден след като в Брюксел, където участва в заседание на Европейския съвет, премиерът Бойко Борисов зае позиции по някои от тези проблеми. Той призова Москва да освободи задържаните в Керченския проход украински моряци, изрази опасение, че вътрешната необходимост на държавите от враг може избие към Черно море и аргументира желанието на България през територията ѝда минават геостратегически проекти с тезата, че там, където има газопроводи и реактори – война няма. Буквално часове след като шведският премиер обяви подобряване на офертата за доставка на изтребители Gripen, от Брюксел Борисов заяви, че очаква и САЩ по-подобрят условията за доставка на нови изтребители Ф-16, защото са значително по-добри от всички останали, които се предлагат. Това предизвика коментари, че фактически Бойко Борисов предопределя избора на американските машини, а те, за разлика от шведските, са изпитани в бойни действия, от каквито премиерът не крие, че се опасява.

Въоръжаването на армията, енергийните проекти и диверсификацията на газовите доставки бяха теми и на разговорите на Джон Съливан в София. Дипломат номер 2 на САЩ получи от премиера Борисов уверения, че до 2024 г. България ще повиши разходите за отбрана до 2 на сто от БВП и ще насочва повече средства за въоръжаване. Пред външния министър Екатерина Захариева Съливан настоя, че за България е стратегически важно да създаде диверсификация на енергийните трасета и източници, а Захариева информира, че в интерес на това България е решила да участва с 20 процента в терминала за втечнен газ в гръцкото пристанище Александруполис.

Докато разговорите със Джон Съливан протичаха, енергийният министър Теменужка Петкова обяви в парламента, че с оглед перспективата през 2020 г. Русия да спре да използва трансбалканския газопровод през Украйна, Румъния и България и да прехвърли днешните си доставки към газопровода „Турски поток“, България иска да трансформира договора за транзит на газ през нейна територия в ангажимент на руската компания „Газпром“ да гарантира капацитет за транзитиране на сегашните количества и по бъдещото трасе на „Турски поток“. Но самото подписване на договор за транзит по „Турски поток“ премиерът Борисов обвърза с изграждането на газов хъб на българска територия.Такъв според Борисов е наложителен, защото ако построи транзитeн тръбопровод към Сърбия, при евентуално спиране на доставките на руски газ България би се озовала с 3 милиарда заровени под земята….

Според някои наблюдатели ситуацията около посещението на Джон Съливан в България много наподобява тази, при която в средата на 2014 г. след разговори в София с американските сенатори Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи правителството на Пламен Орешарски спря работата по газопровода „Южен поток”. Днес, четири години по-късно, руската страна още не е решила дали втората тръба на „Турски поток“ да продължи от Турция за Италия, или да мине през България за Сърбия и Унгария. Непосредствено преди визитата на Джон Съливан посланикът на Москва в София Анатолий Макаров посочи, че през изминалата година българо-руските отношения са претърпели положително развитие. Макар засега посещение на руския президент Владимир Путин в България да не се планира, според дипломата такова би могло и да се реализира при наличие на нови търговско-икономически договорености, ако „Турски поток“ се превърне в „Български“ и ако настъпи развитие по проекта за АЕЦ „Белене“. В навечерието на новата година българката страна е изправена пред трудната задача да лавира между интересите на ЕС, Вашингтон и Русия. Каквото и да е това лавиране обаче, то няма да излезе от контекста на принадлежността към НАТО и ЕС, а при днешната конюнктура това прави перспективата пред българо-руските отношения не особено радостна. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.