Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Посланик А.Макаров пожела на всички руснаци в България изпълнение на най-съкровените желания

Посланик А.Макаров пожела на всички руснаци в България изпълнение на най-съкровените желания

Ето, че отива към края си 2018 година. Според установената традиция ние обобщаваме нейните резултати, анализираме постиженията и това, което не сме имали време да направим, планираме бъдещето.

И всички мечтаем за мир, за това, че следващата година ще бъде по-добрa от предишната. От особено значение е развитието на приятелството, сътрудничеството между страните, включително между Русия и България. Помолихме извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация в Република България Анатолий Анатолиевич Макаров да отговори на въпросите, които най-често интересуват читателите.

- Уважаеми господин посланик, вие сте работили в Холандия, Белгия, Южна Африка. През октомври се навършват две години, откато станахте посланик на Русия в България. Вашето мнение за тази страна не само от политическа гледна точка, но и като човек?

- Имам наистина голям опит на работа в чужбина и с пълна отговорност мога да кажа, че никъде не съм се чувствал толкова комфортно както в България. Интересно е да се наблюдава политическата ситуация тук, има възможностите да се развива двустранното сътрудничество и от гледна точка на туристите е много интересно, има много красиви и уникални места и разбира се близостта на нашите народи - винаги повтарям, че имаме обща история, обща азбука, дори Бог е един, затова нашето отношение един към друг е специално, топло.

- Народите на Русия и България исторически са свързани с приятелство и икономическо сътрудничество. Но през последните години имаше някакво напрежение в политиката и в икономиката. Някои политически сили дори твърдяха, че Русия е заплаха за националната сигурност на България. Ситуацията промени ли се към по-добро?

- Ние напълно разбираме, откъде идва такава политика, мисля, че е ясно и за вас. Но, както се казва, кучето лае, керавана си върви. Народите на нашите страни и трезвомислещите политици разбират, че няма как да живеем един без друг, така че просто продължаваме да работим за развитието на взаимно изгодно и равноправно сътрудничество във всички области.

- Мнението на хората до голяма степен се формира от „четвъртата власт“, т.е. от пресата. За съжаление, в много медии, включително и в българските, има очерняне на руската политика. Как, според вас, тези митове могат да бъдат разсеяни, да насърчат гражданите да критикуват откритата дезинформация , разпалване на недоверие?

- Да, проблемът с демонизацията на Русия в чужбина е много сериозен. Но отново ми се струва, че един трезвомислещ човек, който е чул различни ужасни истории за нашата страна, ще помисли: наистина ли е така? Ето защо бих казал, че трябва критично да се подходи към информацията, разпространявана от медиите, и бих препоръчал да отидете в Русия и да видите сами, че по улиците не ходят мечки с ушанки.

- Филмови фестивали, гостуване на руски артисти и колективи в България, художествени изложби - това традиционно сътрудничество в духовната сфера дава възможност за по-нататъшно укрепване на приятелството между народите. Какво е новото тук в близко бъдеще?

- Вие сте прави, активно си сътрудничим в духовната сфера. Руските артисти винаги са много добре приети в България - няма да преувеличавам, ако кажа, че в Русия далеч не на всеки концерт публиката аплодира десет минути на крака, но тук е норма. През март в трите града - София, Пловдив и Русе - ще има обиколка на „Големия московски цирк”, който ще бъде с нова програма, базирана на модерни технологии. Григорий Лепс ще изнесе концерт в София през април. През юни Кубанският казашки хор ще дойде тук - той ще даде цели пет концерта из цялата страна. Така че има какво да се види. Аз самият винаги се наслаждавам на изпълненията на нашите артисти, също каня и вас.

- Руснаците вече са оценили ползите от почивка в България. Те са съблазнени от евтини, доста конкурентни морски курорти и зимни ски почивки. Какви са перспективите за развитието на руския туризъм в България?

- Като правило, България е най-известна с възможностите за почивка на Черноморското крайбрежие и в известна степен със своите ски курорти. Потенциалът на балнеоложкия туризъм, поклонническия и културно-историческия туризъм фактически не е разкрит. Съвсем наскоро, в началото на декември, по време на среща с министъра на туризма на България Н.Ангелкова и представители на българската туристическа индустрия, говорихме за това. Да се надяваме, че това ще донесе плодове, както и фактът, че българите по-често ще посещават нашата страна, защото имаме какво да покажем.

- Много руски граждани живеят в България и очевидно доста често се срещате с тях. Представители на малкия и среден бизнес от Русия са намерили своето място тук, много от тях работят много успешно. От една страна, това е изтичане на специалисти от Русия, но от друга страна, това е нормално явление и успеха на съотечествениците ни предизвикват гордост.Вашето отношение по този въпрос?

- В коя страна да живееш е личен избор на всеки. Ние, като посолство, от своя страна винаги сме готови да помогнем на нашите сънародници, живеещи в България. Тук има много активна и дружна диаспора, която провежда много събития, включително годишния Световен форум на младите сънародници. Разбира се, бихме желали всички да бъдат успешни и щастливи, защото руските граждани, живеещи в чужбина, в известен смисъл са лицето на нашата страна. Те работят с нас, макар и не директно, върху имиджа на Русия, популяризирането на нашата история и култура, укрепването на човешките връзки и това е много важно - понякога дори по-важно от политическото взаимодействие.

- Говорите холандски и английски. Планирате ли да изучавате български език, за да знаете по-добре страната, в която работите?

- Имам много натоварен график и е трудно да намеря време за уроци по български език. Но аз вече го изучавам, научавам от моите приятели думи и фрази, не винаги литературни, между другото. Разбирам почти всичко, а и дори когато говоря руски, много хора ме разбират. В това отношение имаме късмет.

- Уважаеми Анатоли Анатолиевич! Бихме искали да знаем повече за вас: какви са вашите занимания извън работата ви и как прекарвате свободното си време, как ще празнувате новогодишните празници?

- Ще празнувам новогодишните празници с моето семейство тук, в България, което ви пожелавам и на вас. И в свободното си време, макар то се случва рядко, предпочитам да пътувам из страната - много обичам Пловдив, Велинград, Сандански.

- Анатолий Анатолиевич, какво бихте пожелали на всички руснаци, живеещи в България, в навечерието на Коледа и Нова Година 2019?

- Искам преди всичко да пожелая мир и благополучие. Нека всичко в живота ви да бъде успешно и да сте обградени от скъпи за вас хора. И, разбира се, изпълнение на най-съкровените ви желания - за това и съществува Новата година мечтите да се сбъдват.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники