Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Политическата 2018 година

Политическата 2018 година

Политическата 2018 година започна за България бурно. И завърши по същия начин. Наистина, краят на 2018 година върна спомена за яростната 1968-а, когато Западна Европа бе залята от студентските и младежки бунтове. Петдесет години по-късно декември разтресе Париж от улични демонстрации, сблъсъци, счупени витрини и подпалени коли. Преди това България осъмваше и замръкваше с блокирани магистрали, улици и площади. Но да вървим поред.

Годината започна с искане за вот на недоверие към коалиционното правителство на премиера Бойко Борисов, предявено от БСП, заради несправяне или по-точно поради липса на политика за противодействие на корупцията. Неуспешен. Нищо ново, досега в най-новата история на България няма успял вот на недоверие. Новото бе, че опозицията неочаквано го предложи в момент, когато България пое председателството на ЕС, което, меко казано, не бе учтиво. Последваха нови вотове – през юни заради проблеми в сигурността и през октомври заради провали в здравеопазването. А между тях – протести. Много. Започнаха ги майките на деца с увреждания, които настояват държавата да приложи справедлив, диференциран подход към нуждите на самите деца и потребностите на техните семейства. Техният транспарант „Системата ни/ги убива“ стана лозунг и на последвалите масови протести на все по-широк кръг недоволни граждани от задълбочаващите се социални различия.

Летните трусове в управляващата коалиция – оставките на министри, само наляха масло в огъня. После се стигна и до оставката на вицепремиера Валери Симеонов, който е и лидер на Националния фронт за спасение на България, коалиционен партньор в правителството. Но тази оставка не спря протестите. Видя се ясно, че въпросът не е само до ниските заплати, високите цени на енергоносителите, данъците. Липсва диалог с властимащите, които повтарят до омръзване предизборната си програма, а в програмите на опозицията няма алтернативни решения.

В края на есента от Брюксел дойде добрата вест, че ЕК оценява положително усилията на България за реформи. СпоредДоклада за напредъка на България, ако страната продължи с усилията за изпълнение на 17-те препоръки от миналогодишния Доклад по механизма и сътрудничество и проверка, догодина мониторингът може да бъде прекратен. По думите на зам.-председателя на ЕК, отговарящ за върховенството на закона Франс Тимерманс, по три от шестте проблемни показателя – за независимостта на съдебната власт, законодателната рамка и организираната престъпност, може да се счита за временно прекратен. И наистина, никое от досегашните правителства не можа́ да стигне дотук.В навечерието на оповестяването на доклада България направи лъвски скок – крупни бизнесмени внезапно се сдобиха с куп обвинения, някои забягнаха в чужбина, издирвани от Интерпол, други влязоха в ареста за пране на пари, организирана престъпна дейност, данъчни измами, злоупотреби с евросредства. В Агенцията за българите в чужбина с гръм и трясък бе разкрита престъпна група, която продавала българско гражданство. Дотук добре, но остава да видим ще има ли и присъди.

Българското председателството на Съвета на ЕС, което България упражнява от 1 януари до 1 юли, заслужи навън и в самата страна положителна оценка. От стотина законопроекта в рамките на българското европредседателство в почти 80 бе постигнато съгласие между държавите-членки, при това в момент, когато вътрешните противоречия в ЕС ескалираха. Някои от тях са много важни. Например в икономическата област бе постигнато споразумение между държавите-членки за намаляване на рисковете в банковия сектор, както и за паневропейски пенсионен продукт и за трансграничните плащания, влязоха в сила новите инструменти за търговска защита на ЕС. Като безспорен успех на българското председателство се оценяват и проведените у нас срещи на високо равнище на балканските държави, включително и с Турция. Гърция и Македония постигнаха споразумение за името на бившата югорепублика. ЕК препоръча започване на преговори за присъединяване на Македония и Албания.

2018 година се характеризира с активизиране на външната политика на България, белязана от редица посещения на президента Румен Радев, на премиера Бойко Борисов и на външния министър Екатерина Захариева в европейски, близкоизточни и задокеански страни. Сред визитите на премиера, освен балканските, оснобено важни бяха тези в Мароко, Египет, ОАЕ, Саудитска Арабия, Либия.

И понеже започнахме с протести, нека завършим с това, че първоначалният катализатор – липсващият Закон за личната помощ за лица с увреждания, бе приет в средата на декември с пълно мнозинство в парламента. След 190 дни майките вдигнаха палатките на протеста. Дали през 2019 година ще настъпи успокояване на страстите, ще зависи от решимостта на управляващите у нас, във Франция и навсякъде в ЕС, където правителствени, уж социални мерки, увеличават богатствата на едни, а други правят по-бедни. В условията на падащи рейтинги на президенти и премиери, реформиращ се ЕС без ярки лидери и предстоящи избори за Европарламент прогнозите са трудни. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.