Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Външните министри от ЕС обсъдиха Украйна

Външните министри от ЕС обсъдиха Украйна

Украйна, Сирия, Венецуела и Африканският рог бяха основните теми в дневния ред на Съвет „Външни работи“, който се проведе в Брюксел. От българска страна в заседанието участва заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Първите дипломати потвърдиха силната подкрепа на ЕС за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна и отправиха нов настоятелен призив за незабавно освобождаване на задържаните през ноември 2018 г. украински моряци. Обсъдиха конкретни мерки в отговор на незаконните действия на Русия в Азовско море и в подкрепа на пряко засегнатите украински региони.

“С днешната дискусия в навечерието на петата годишнина от протестите на Евро-Майдан ние отправяме ясно послание в подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и за дипломатическите усилия за устойчиво и мирно уреждане на конфликта в източната част на страната”, заяви в изказването си министър Захариева. По отношение на реформите, тя отбеляза, че трябва да признаем напредъка, постигнат от Украйна на фона на продължаващите заплахи за нейния суверенитет и териториална цялост.

“В контекста на предстоящите избори трябва да подкрепим усилията на Украйна за противодействие на опити за външна намеса и дезинформационни атаки”, каза още българският външен министър.

Друг важен момент е необходимостта украинските власти да гарантират правата на националните малцинства, особено при осъществяване на реформите в сферата на образованието, държавната езикова политика и децентрализацията, заяви още Екатерина Захариева.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники