Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Президентите Румен Радев и Борут Пахор: България и Словения споделят обща отговорност за приобщаването на Западните Балкани към ЕС

Президентите Румен Радев и Борут Пахор: България и Словения споделят обща отговорност за приобщаването на Западните Балкани към ЕС

България и Словения споделят обща отговорност за утвърждаването на сигурността и стабилността в Западните Балкани и за приобщаването на своите съседи от региона към процесите на европейска интеграция. Това беше общата позиция на президентите Румен Радев и Борут Пахор, които проведоха среща днес в Любляна. Българският държавен глава е на официално посещение в Словения по покана на президента Пахор.

Разширяването на ЕС и НАТО с държавите от Западните Балкани е ключов фактор за стабилността и просперитета на нашия регион и усилията на България в тази насока ще бъдат продължени по време на Словенското председателство на Съвета на ЕС през втората половина 2021 година.

По думите на Румен Радев „националното помирение, насърчаването на политическия диалог и изграждането на отношения на добросъседство на Балканите нямат алтернатива и са задължителни стъпки за постигането на напредък в процеса на европейска интеграция“.

И двамата президенти откроиха необходимостта дебатът за бъдещето на Европа да доведе до изграждането на сигурен, солидарен и силен Европейски съюз. Според българския държавен глава Европа е изправена преди много външни предизвикателства, но най-значителни са именно темите, свързани със способността на ЕС да запази единството и солидарността и да върне доверието в способността на европейските институции да решават проблемите на гражданите. Държавният глава добави, че по-малките страни в ЕС трябва да могат да участват много по-активно както във формирането на общите европейски политики, така и в общите проекти, насочени към индустриална, научна и икономическа интеграция.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники