Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Усещането за щастие в България е като в Камерун и Гана

Усещането за щастие в България е като в Камерун и Гана

Усещането за щастие в България е като на хората в Камерун или Гана. Макар да е страна от ЕС, тя е на 97-о от 156 места в нова класация и попада в компанията на държави от Африка, Близкия изток и Азия. Най-близко от страните от ЕС е Гърция - на 82-о място, а малко по-високо са Хърватия (75) и Естония (55).

Основната причина да се чувстват българите щастливи е това, че могат да разчитат на някой да им помогне при затруднение. По този показател България е на 18-о място. Но това не е достатъчно да преодолее бремето на ефекта от корупцията (147-о място в света), усещането за несвобода, т.е. че личните ти избор и решения не влияят достатъчно върху живота ти (115-о място), и символичните прояви на щедрост (112-о място). Българите не би трябвало да са в тази компания и заради това, че формално имат доста добър БВП на глава от населението (56-о място в класацията) и прогнозна продължителност на здравословен живот от 65 години.

Това показва разпространеният днес Доклад за щастието по света, дело на трима икономисти, сред които и Джефри Сакс. Той е на Мрежата на ООН за решения за устойчиво развитие в партньорство с Института за Земята на Колумбийския университет, Канадския институт за авангардни изследвания, Центъра за икономически постижения и фондация "Ернесто Или".

Авторите поставят в челото предимно скандинавски държави, като под №1 е Финландия. На дъното е Южен Судан.

Сред причините финландците да показват високо ниво на удовлетвореност от живота са посочени достъпът до природа, сигурността в обществото, достъпни услуги за гледане на деца, безплатно образование и солидни субсидии за здравеопазването.

Десетте "най-щастливи държави":
(в скобите е индексът, определил подреждането в класацията)

1. Финландия (7.769)
2. Дания (7.600)
3. Норвегия (7.554)
4. Исландия (7.494)
5. Холандия (7.488)
6. Швейцария (7.480)
7. Швеция (7.343)
8. Нова Зеландия (7.307)
9. Канада (7.278)
10 Австрия (7.246)
...
97. България (5.011)

"Тазгодишният доклад представлява ярък пример за това как различните зависимости на хората предизвикват сериозно усещане за нещастие и депресия в САЩ", коментира Джефри Сакс. Той обясни, че с колегите си са имали предвид различни форми на пристрастяване - от злоупотребите с наркотици, алкохол и цигари, през хазарта до дигиталните медии. Тази година САЩ са на 19-о място в класацията.

Сред водещите 20 държави по подобряване на положението в периода 2016 - 2018 г. (спрямо 2005 - 2008 г.) има 10 страни от Централна и Източна Европа, 5 от Африка на юг от Сахара и 3 от Латинска Америка. Петте, за които е отчетено най-сериозно влошаване, са Йемен, Индия, Сирия, Ботсвана и Венецуела.

Истински шампион е Бенин, изкачил се с 50 места в класацията. България е третата с най-бързо подобрение след Никарагуа.

Една от главите в доклада е специално посветена на щедростта към другите. Причината е, че според авторите е доказано, че участието в благотворителни действия в обществото засилва удовлетвореността и на даващите, и на получаващите. Освен това изследването на този феномен помага да се установят условията, при които е най-вероятно включването в такива действия.

Хората се чувстват щастливи да помагат на другите, когато са свободни за избират дали и как да го направят, когато усещат някаква връзка с нуждаещите се и когато могат да видят реално как действията им променят живота на тези, на които са помогнали. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.