Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Създаването на Българо-швейцарски център за научни и приложни изследвания обсъдиха на „Дондуков“ 2

Създаването на Българо-швейцарски център за научни и приложни изследвания обсъдиха на „Дондуков“ 2

Създаването на Българо-швейцарски център за научни и приложни изследвания, от които да се възползват както български, така и швейцарски компании в сферата на информационните технологии, отбраната, новите технологии в енергетиката и други сфери с висока добавена стойност обсъдиха на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев и посланикът на Швейцария Мюриел Берсе Коен. В края на 2019 г. изтича първият период от Българо-швейцарската програма за сътрудничество и по думите на президента Радев, най-устойчивите резултати постигнати от нея, са именно в сферата на образованието и въвеждането на дуалното обучение в България.

„Досега от отпуснатите 72 млн. швейцарски франка в рамките на програмата, само малко над 3 млн. бяха заделени за проектите в сферата на образованието. Нашата амбиция е при втория период на Българо-швейцарската програма за сътрудничество акцентът да бъде именно върху образованието и научните изследвания, включително създаването на съвместен Българо-швейцарски изследователски център“, подчерта Румен Радев.

Държавният глава посочи, че създаването на подобен център у нас ще допринесе не само за намаляване на младежката безработица, но и за връщането на млади български учени, които вече са реализирали свои успешни проекти в чужбина с отпуснати от Швейцария стипендии.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.