Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Отбелязваме Деня на Тракия и 106 години от Одринската епопея

Отбелязваме Деня на Тракия и 106 години от Одринската епопеяснимка: bnr.bg

На днешния 26 март отбелязваме Деня на Тракия и 106 години от Одринската епопея. В столичния храм “Свети Николай Софийски“ бе отслужена панихида в памет на загиналите.

На паметника на Екзарх Антим I цветя поднесоха председателят на тракийските дружества в България Красимир Премянов и зам.-кметът на София Тодор Чобанов. Пред мемориала на Одринци граждани почетоха паметта на загиналите български воини и цивилни по време на гоненията на българите от Беломорска Тракия.

По повод Деня на Тракия в Пазарджик ще премине шествие с българското знаме с дължина 141 метра - годините от Освобождението на България.

На този ден честваме подвига на българските воини, които под командването на генерал-лейтенант Никола Иванов превземат най-трудната Одринска крепост и с това отвоюват свободата на тракийските българи.

„По време на Балканската война това е основна възможност пак за събиране на всички българи в една държава“, заяви Георги Коприщенов от ВМРО.

„Превземането на Одринската крепост за по-малко от едно денонощие изненадва абсолютно всички велики сили и прави нашата армия водеща на целия континент. Призовавам всички пазарджиклии да се съберем заедно и да покажем, че можем заедно да хванем това знаме“, добави той.

Шествието ще започне от читалище „Виделина“ от 17,30 часа. То ще премине под съпровода на представителния духов оркестър на Военно-въздушните сили.

В цялата страна са предвидени шествия и други прояви в памет на загиналите тракийски българи.

В Търговище програмата започва с откриване на фотоизложба „Памет и величие“.

След това наследниците на тракийските бежанци ще присъстват на заупокойна молитва и ще поднесат венци и цветя пред Войнишкия паметник, съобщи Нели Анастасова от Тракийското дружество.

„След войнишкия паметник ще бъдем на площад „Стоян Мавродиев“. Този голям българин, голям родолюбец, голям общественик и радетел неслучайно е наричан „бащата на тракийците“, добави тя.

„Нашият девиз на тракийските дружества е „Да помним, но да не отмъщаваме“. Честит празник на всички наши тракийци!“, каза Мария Найденова - наследник на преселници от Беломорска Тракия.

Освен в Пазарджик шествие ще има и в Плевен.

В Хасковския музей ще бъде изложено копие на бойното знаме на 10-и пехотен Родопски полк.

В Сливен ще бъдат поднесени цветя в памет на загиналите тракийски българи.

А в Стара Загора ще има общоградски тържества за Деня на Тракия и 106 години от Одринската епопея. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники