Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Премиерът Борисов: За Шенген не съм много сигурен

Премиерът Борисов: За Шенген не съм много сигуренснимка: bnr.bg

Българските министерства вече се готвят излизането на Великобритания от ЕС да стане без сделка. Това съобщи на среща с германски инвеститори в България премиерът Бойко Борисов и даде пример с други държави, където се строят КПП-та и се назначават митничари.

Той изказа личното си мнение, че разбирателство няма да бъде постигнато и се върви към вариант "Брекзит без сделка". Сътресенията и за България ще бъдат изключително тежки, предупреди премиерът онези, на които изглежда, че събитията се развиват прекалено далече от страната и няма да я засегнат пряко.

"В България имаме по-важни теми и Брекзит не ни касае", иронизира той ситуацията, в която вътрешнополитическият скандал с апартаментите на активисти от ГЕРБ измества външнополитическата тема.

Борисов изрази убеденост, че през юни-юли България ще получи покана за членство в т. нар. чакалня на еврозоната (валутния механизъм ERM II), ще отпадне механизмът за сътрудничество и проверка и под условие, че две държави се разделят с егоизма си - ще влезе и в безвизовата зона Шенген.

"За Шенген не съм много сигурен, защото има едва-две държави егоисти. Ако България, Гърция и Румъния са в Шенген, всеки може да отиде в Амстердам и Берлин без да си показва личната карта. Пазят интереса на своите народи. Но по въздух и по море е несправедливо да не ни пуснат. Хем ни дават за пример, хем Гърция е в Шенген, а България - не", коментира Борисов.

Той каза, че е разговарял преди дни по темата за присъединяването на България към еврозоната с президента на Европейската централна банка Марио Драги. "Драги каза, че няма проблем с България и няма какво да дискутираме. Проверките вървят, живот и здраве юли ще получим покана за чакалнята", добави Борисов. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники