Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Българските пътища са вторите по смъртност в Европа за 2018 г.

Българските пътища са вторите по смъртност в Европа за 2018 г.

България е страната с вторите (след Румъния) по смъртност от катастрофи пътища в Европейския съюз. През 2018 г. по официални данни са загинали 88 на 1 милион жители, докато при румънците този показател е 96 на милион.

За миналата година само две държави - България и Румъния - имат над 80 жертви на 1 млн. жители, а по данни от 2016 г. Северозападна България е била абсолютен лидер в Европа по тази черна статистика. Тогава на пътищата в един от най-рядко населените райони на ЕС са изгубили живота си 153 души на 1 млн.

За периода 2010-2018 г. България е постигнала 20% намаляване на смъртните случаи, което е сред най-добрите показатели. Това е почти колкото средните за ЕС 21%.

През миналата година (без данните за Холандия, които са от 2017г.) по пътищата на ЕС са загинали близо 25 000 души, което е подобрение от 1% на годишна база, сочат още данните на Европейската комисия. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники