Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Държавният глава призова в Скопие за наваксване на изоставането в работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия между България и Република Северна Македония

Държавният глава призова в Скопие за наваксване на изоставането в работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия между България и Република Северна Македония

България очаква нова динамика и наваксване на изоставането в работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси между България и Република Северна Македония. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти днес в Скопие, след като присъства на церемонията по встъпване в длъжност на президента на югозападната ни съседка Стево Пендаровски. Президентът Радев беше единственият държавен глава от държава-членка на Европейския съюз и първият провел двустранна среща със Стево Пендаровски след встъпването му в длъжност.

По думите на Румен Радев България трябва да следва европейски подход към Република Северна Македония и да подкрепя нейните усилия за покриване на критериите за членство в ЕС. Европейската и евроатлантическата интеграция на югозападната ни съседка е от изключително значение за страната ни, добави президентът. „Защото, както казах и на двамата, ние сме си най-близки на Балканите. Хората от двете страни на границата споделят обща история, култура, религия и език. От друга страна ние трябва да подхождаме към Република Северна Македония на основата на европейските ценности за добросъседство и да прилагаме европейските принципи и критерии, когато отстояваме нашия национален интерес“, подчерта още държавният глава.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники