Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Казахстан и България подписват споразумение за трансфер на осъдени лица

Казахстан и България подписват споразумение за трансфер на осъдени лица

На 13 май 2019 г. в рамките на работното си посещение в България, генералният прокурор на Казахстан Гизат Нурдаулетов се срещна с главния прокурор на България Сотир Цацаров и министъра на правосъдието Данаил Кирилов.

Ръководителите на надзорните органи на двете страни обсъдиха въпроси за по-нататъшно укрепване на двустранното правно сътрудничество и необходимостта от обединяване на усилията в борбата с престъпността.

На същия ден се състоя церемонията по подписването на Договора между Казахстан и България за трансфер на осъдени лица от генералния прокурор Г. Нурдаулетов и министъра на правосъдието на България Д. Кирилов.

Този международен документ ще позволи на казахстанските граждани, в случай на осъждане за престъпления с лишаване от свобода в България, да изтърпят наложеното наказание в Казахстан. Това от своя страна ще създаде благоприятни условия за рехабилитация и интеграция на осъдените в обществото. Същата възможност ще бъде предоставена на гражданите на България, ако бъдат осъдени в Казахстан.

Сключването на такива международни споразумения е обусловено от изискванията на чл. 11 от Конституцията на Казахстан, съгласно които държавата гарантира на своите граждани защита и покровителство извън нейните граници.

През ноември 2014 г. Казахстан вече е сключил с българската страна споразумения за правна помощ по наказателни дела и за екстрадиция на лица.

Заслужава да се отбележи, че България се превърна в поредна европейска страна, с която Казахстан изгради цялата необходима международна правна рамка за сътрудничество в борбата с престъпността, осигуряването на реда и закона, както и защита на основните права и интереси на гражданите.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.