Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Адвокатите няма да са задължени да докладват на ДАНС за свои клиенти

Адвокатите няма да са задължени да докладват на ДАНС за свои клиентиснимка: dnes.bg

Адвокатите няма да са задължени да докладват на дирекция "Финансово разузнаване" в ДАНС за свои клиенти. Това е заложено в промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари, които бяха приети на второ четене от Народното събрание, съобщава агенция "Фокус".

Това правило няма да се прилага, когато става въпрос за участие в дейности по изпиране на пари или финансиране на тероризма и предоставянето на правна консултация по искане за такива дейности. Измененията бяха внесени от председателя на вътрешна комисия и депутат от ГЕРБ Пламен Нунев и група народни представители, а основен мотив е намаляване на административната тежест.

Съгласно други от окончателно приетите текстове данните за действителните собственици на фондации и сдружения, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, се заявяват за вписване, ако не са вписани на друго основание в съответния регистър като физически лица. Когато лицата действителни собственици на фондации и сдружения, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, са физически лица, които са различни от вписаните - данните за тях се заявяват за вписване.

С промените ще отпадне режимът за утвърждаване на вътрешните правила за контрол и предотвратяване на изпирането на пари и финансирането на тероризма от дирекция "Финансово разузнаване" на ДАНС. То се заменя с възможността отделните органи на агенцията да извършват проверки по документи за запазване на изискванията.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.