Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Окончателно: ЕС забранява пластмасови изделия за еднократна употреба от 2021

Окончателно: ЕС забранява пластмасови изделия за еднократна употреба от 2021

Съветът на ЕС одобри днес въвеждането на нови ограничения за някои изделия от пластмаса за еднократна употреба.

Определят се по-строги правила за изделия и опаковки, които се оказват сред десетте най-често срещани замърсители по европейските плажове. Новите правила забраняват употребата на пластмасови изделия за еднократна употреба, за които съществуват заместители. Въвеждат се мерки за намаляване на употребата на най-често изхвърляните пластмасови изделия, се отбелязва в съобщение на съвета.

Пластмасовите изделия за еднократна употреба са изработени изцяло или частично от пластмаса и обикновено са предназначени за еднократна или краткотрайна употреба, преди да бъдат изхвърлени.

До 2021 г. ще бъдат забранени пластмасовите чинии, прибори, сламки, дръжките за балони и клечките за уши. Държавите в ЕС се споразумяха да постигнат до 2029 г. целта от 90 на сто разделно събиране на пластмасови бутилки, както и за най-малко 25 на сто преработка на пластмасовите бутилки до 2025 г. и 30 на сто до 2030 година.

Днешното решение е последният етап от процедурата по утвърждаването на новите правила, се уточнява в съобщението. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.