Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България е платила 15,8 млн. лв. обезщетения по дела в Страсбург

България е платила 15,8 млн. лв. обезщетения по дела в Страсбургснимка: bgnesagency.com

За последните 10 години България е платила почти 15,8 милиона лева обезщетения по дела, заведени в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, предаде репортер на БГНЕС.

Присъдите на тази институция осъждат нарушение, извършено от орган на държавна власт, национален съд или публична администрация.

Най-голяма сума страната ни е платила през 2009 г. – 3 534 000 лева, а най-малка през 2014 г. – 346 566 лева. За миналата година сме платили 1 725 200 лева. Това става ясно от отговор на депутатски въпрос на финансовия министър Владислав Горанов.

За периода от 2009 до 2019 г. приключилите с решение на Съда в Страсбург съдебни производства са 751 броя, а висящите са 150 броя. От приключилите 751 броя дела пред ЕСПЧ, с осъдителен характер са 457 броя.

„Следва да се има предвид, че броят на решенията, по които има изплащане на обезщетение, е по-голям от 457 броя, колкото са осъдителните решения. Това е така, тъй като обезщетенията са изплащат и по одобрени от ЕСПЧ приятелски споразумение и едностранни декларации за признаване на нарушение“, пояснява финансовият министър Владислав Горанов. /БГНЕС

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.