Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България излезе от челната десетка по осъдителни решения на съда в Страсбург

България излезе от челната десетка по осъдителни решения на съда в Страсбург

За пръв път от 1995 г. България е извън челната десетка по брой осъдителни решения на Европейския съд по правата на човека, съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието, позовавайки се на данните в годишния доклад на Съда, обявен публично вчера в Страсбург.

Страната ни е слязла с три позиции в класацията от 8 на 11 място по брой осъдителни решения, в които Съдът е намерил поне едно нарушение на Конвенцията.

В доклада се сочи, че ЕСПЧ е постановил 13 осъдителни решения срещу България, като за сравнение през 2018 г. те са били 27. Страната ни е с 497 висящи жалби пред Съда, като запазва тенденцията по намаляване на броя им, отбелязват още от правосъдното ведомство.

Съгласно официалната статистическа информация на Секретариата на Съда за 2019 г., държавите членки с най-голям брой осъдителни решения, са Русия (186), Украйна (109), Турция (97), Румъния (56), Молдова (39) Унгария (36), Гърция (23), Армения (18) Азербайджан - 18 .

Общият брой на висящите жалби, разпределени на съдебен състав пред Съда за 2019 г., възлиза на 59 800 бр., като една четвърт от всички са срещу Русия. Следват: Турция 9250, Украйна 8850, Румъния 7900 и Италия 3050.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.


Защитен код
Обнови