Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Антифашистите омерзени от посегателството върху паметника на Съветската армия

Антифашистите омерзени от посегателството върху паметника на Съветската армияснимка: duma.bg

Тези дни отново беше осквернен и вандалски омърсен паметника на Съветската армия в нашата столица, пишат от Български антифашистки съюз (БАС) и други сродни организации. За пореден път показахме на света, че победата над нацизма и фашизма не е наша победа и, че денят на Европа 9 май не е ден на България, допълват те.

БАС смятат, че поредният вандалски акт срещу паметник в центъра на София е показателен и за качеството на българските правоохранителни и правораздавателни институции. Антифашистите зявяват, че с предизборна цел отново се поставя въпроса за мястото и съществуването на паметника.

В Европа има над 4000 мемориала и паметници, посветени на историческата битка на Съветската армия срещу хитлерофашизма. В тях са погребани над 2,5 милиона съветски воини, участвали в окончателния разгром на хитлеристка Германия. Най-много паметници и гробове на войници от Червената армия има в Унгария - 940, в Полша - 560, в Чехия и Словакия - около 60. Паметници и мемориали на Съветската армия има още в Австрия, Белгия, Холандия, Норвегия, Сърбия, Хърватия, Франция, Румъния, засега и в България. Колкото и да е странно за някои, такива паметници има и в Германия, и САЩ.

Българският антифашистки съюз настояват, Столичната община, както и областният управител на София-град да предприемат всички необходими действия за незабавното почистване на паметника. Настояваме МВР, прокуратурата и всички компетентни органи най-после да издирят вандалите, които периодично оскверняват паметника, и да вземат мерки за неговата охрана в бъдеще.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники