Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Захариева: Не желаем нова надпревара във въоръжаването

Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева

Не желаем нова надпревара във въоръжаването, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева днес по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от БСП Антон Кутев относно правителствените политики в областта на националната сигурност в контекста на изострящата се глобална геополитическа среда. Във въпроса си Кутев засегна темата за договора за ракетите с малък и среден обсег, предава БТА.

Заедно със съюзниците в НАТО оставаме отворени и ангажирани с диалог с Русия, надяваме се в бъдеще да започнат преговори за нов подобен договор, в който да бъдат ангажирани не само САЩ и Русия, а и други държави, коментира Захариева. Тя посочи, че ще участваме в консултациите по темата на всички нива в рамките на ЕС и НАТО.

Целта на нашето правителство е да води миролюбива, активна и ефективна външна политика, на база на взаимоизгодно сътудничество и защита на националните интереси, в съответствие с принципите на ООН, както и на ЕС и НАТО, заяви още Захариева.

Тя посочи ,че членството на България в НАТО в е стратегически избор и един от основните гаранти за националната сигурност. „Инициативите и действията на ЕС и НАТО остават определящи в укрепването на международната сигурност. Отстоявайки нашите собствени интереси, ние сме активен участник в процесите на развитието на двете организации“, допълни още министърът.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники