Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Протест срещу руската изложба в София, предизвикала критики и полемика

Протест срещу руската изложба в София, предизвикала критики и полемикаснимка: bnr.bg

Пред Руския културно-информационен център в столицата се провежда протест срещу откритата преди час изложба, чиито надслов, след протест на българското външно министерство, беше сменен на „Пътят към Победата - исторически източници разказват“.

Ето какво казаха част от участниците в протеста:

„Аз против руския народ като такъв нямам нищо против, но едно е руският народ. Такава искрена дружба не съм имал дори с българи. Това си е чиста проба великоруски шовинизъм, който се прави тука, пропаганда, преиначаване на историята и промиване на мозъците на младите“.

„Да обявяват, че са освободили държавите от Югоизточна и Източна Европа, не е вярно. Те са победили техния доскорошен приятел и брат Хитлер, който ги е нападнал, и това е все пак свършена добра работа за света“.

„Протестирам срещу изопачаване на историята“.

От „Руското историческо общество“ посвещават експозицията на 75-годишнината от освобождението на Източна Европа от нацизма с акцент върху България и събитията, свързани с 9 септември 1944 година.

След острата реакция на българското министерство на външните работи обаче надсловът на изложбата бе сменен с „Пътят към Победата - исторически източници разказват“, а Москва обвини София, че пренаписва историята. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники