Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

"Шпионският" скандал ми напомня времето на Майкъл Чорни и Денис Ершов, обяви Борисов

Бойко Борисовснимка: dnevnik.bgБойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов обяви преди началото на днешното заседанието на правителството, че разразилият се в последните дни шпионски скандал му напомнял времената, "когато руски олигарси като Майкъл Чорни и Денис Ершов" се опитвали да правят проекти в България. Още с първите си думи по темата министър-председателят заяви, че това е "шпионски в кавички скандал", и добави, че няма никаква роля в този процес.

„С „шпионския“ скандал се опитват да се поставят на една плоскост отношенията ни с Русия. Когато има нещо, с което не сме съгласни, МВнР реагира така, както реагират и в Унгария да речем. Не виждам никакво основание да се свързват едното и другото. Второ, когато руски олигарси се опитват да правят проекти в България, свързани с нашия Военнопромишлен комплекс и всичко останало, нашите служби работят по тази тема заедно с партньорски други служби и го прави прокуратурата. Аз нямам никаква роля в този процес. Ние дори с нашия кмет в Казанлък сме участвали на "Копринка" в мероприятията. Краси Велчев е председател на Комисията за българо-руско сътрудничество в парламента. Нещо повече, понеже вчера завършиха преговорите, но ще изчакаме до 17, ще обявим какво сме направили вчера. Ще проявим търпеливост и мълчание. Всеки има право да развива своята дейност в НПО-та. Едните подкрепят религия, други култура, трети обичат Русия, други Америка, коментира още премиерът.

"Нашата геостратегическа ориентация е подкрепена от всички други партии много преди ГЕРБ да ги има. Май само ВМРО ги е имало тогава. Ние сме приели пътя ЕС - НАТО", уточни Борисов.

Той сравни шпионския скандал с времената, когато Майкъл Чорни, Денис Ершов и други бизнесмени от руски произход бяха изгонени от България като застрашаващи националната сигурност. Това стана през 2000 г., но веднага след това Ершов обжалва и 4 години по-късно върна правото си да пребивава в страната.

"Доколкото разбрах, проектът е бил същият. Купуване на телевизия, голям телеком и засилване влиянието в страната", каза още Борисов.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.