Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Костов: КТБ вече е собственост на ВТБ

Иван Костовснимка: btvnovinite.bgИван Костов

Всичките активи на „Корпоративна търговска банка” отидоха в руски ръце, но не в кръга около споменавания заради шпионския скандал у нас Константин Малофеев, а в групата на Външнотърговската банка на Русия – ВТБ. Това коментира в студиото на „Лице в лице” бившият премиер Иван Костов.

Той уточни, че това, което преди сме свързвали с КТБ, днес може да се проследи до „Виваком”.

По думите му обвинението в престъпление против републиката за председателя на движение „Русофили” и забраната на ген. Леонид Решетников и на Константин Малофеев да влизат в България няма да доведат до ескалация по оста „София – Москва”: „Това, което се вижда, е, че нито Малофеев, нито Решетников в момента заемат важни позиции в Кремъл и не са близо до центровете на власт в Русия. Никой няма да пролее сълза за тях в Москва”.

По думите му Малофеев действително е искал да овладее „Виваком” и други активи на КТБ, но „ако лявата ръка е искала това да стане, дясната е искала друго”. Костов отбеляза, че бизнесменът се е опитвал да влияе и на процесите в Донбас, Република Сръбска и Черна гора, но навсякъде се е провалил. „Решетников силно се самолансира като важен човек в България без да има политическа тежест”, допълни още бившият премиер.

„Това, което се случи, преди 5 г. сме го описали в един доклад от април 2015 г. Дадохме го на службите, но тогава не последва нищо (…) Българската прокуратура трябваше да покаже, че не е толкова близка с руската прокуратура (…) това мотивира прокуратурата да действа много късно”, посочи Костов.

Той подчерта, че службите са тези, които трябва да отговорят на въпроса дали групата около ВТБ е опасна с влиянието си за България.

„Много е силно руското влияние в България, България е много уязвима, защото на българския народ му е внушено, че той сам не може да постигне нищо, че е получил даром свободата си, че във всичко, което е опитал сам да направи, се е провалил. Създаден му е комплекс за малоценност и комплекс за признателност. Това се поддържа на всички нива, учи се в училище”, отбеляза Иван Костов.

По думите му политиците у нас се страхуват от Русия, а по-опасни от НПО като "Русофили" са свързаните с Москва партии в парламента и властта. / бТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.