Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Президентът Радев призова сънародниците ни в САЩ да се върнат

Президентът Радев призова сънародниците ни в САЩ да се върнатснимка: bnr.bg

Президентът Румен Радев се срещна с българската общност в Ню Йорк, ден преди да започне участието му в 74-ата Генерална Асамблея на ООН. Държавният глава отправи покана към сънародниците ни за връщане в страна и заяви, че България се развива, но въпросът е каква е скоростта на промяната. И даде за пример други постсоциалистически страни, които са с по-добри показатели.

Пред около 60 души зала на Генералното консулство в Ню Йорк Радев поздрави присъстващите с Деня на независимостта и подчерта постиженията на сънародниците ни в една изключително конкурентна среда.

„Това, което вие вършите тук популяризира и издига авторитета на България, повишава инвестиционното доверие към вашата страна. Знам, че много от вас работят и за привличане на още инвестиции към България, издигате и популяризирате българската култура, българското изкуство“, каза държавният глава.

Радев говори и за нуждата от повече служители в представителствата на България в Америка като обоснова това с увеличаващия се брой българи зад Океана.

В изказването си Радев засегна и темата за даване право на българи по рождение, придобили двойно гражданство да могат да се кандидатират за народни представители, президент и вицепрезидент.

По въпроса за визите за Америка бе изтъкнато, че премахването им ще бъде знак, който съответства на стратегическите отношения със САЩ. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники