Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Премиерът Бойко Борисов се срещна с президента на Южна Корея Мен Дже-ин

Премиерът Бойко Борисов се срещна с президента на Южна Корея Мен Дже-ин

Срещата между двамата се проведе в Президентския дворец в столицата Сеул. Премиерът покани корейския президент в България и поиска подкрепа от него за инвестиции на корейски компании в България. Това е първата визита на действащ български министър-председател в южноазиатската страна.

Президентът Мен Дже-Ин изтъкна, че стокообменът между двете страни нараства и пое ангажимент да рекламира страната ни.

По време на разговора от корейска страна бе предложено сътрудничество в ИТ сектора, тъй като са чували колко добри са българските специалисти. Президентът Мун Дже-ин заяви още, че трябва да има по-тясно партньорство в туризма, защото корейските туристи в България се увеличават, а самият той е впечатлен от Несебър.

Борисов потвърди българската позиция за дипломатическо разрешаване на ситуацията на Корейския полуостров и получи поздравления за избора на Кристалина Георгиева за шеф на МВФ.

В рамките на тридневната си визита премиерът и водената от него българска делегация, в чийто състав са вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, финансовият министър Владислав Горанов и министърът на икономиката Емил Караниколов, се срещна с премиера на Южна Коре Ли Нак-йон и представители на южнокорейския бизнес. Това, което стана ясно, е, че България ще предостави статут на стратегически инвеститор на южнокорейски компании. Бойко Борисов вече предложи на "Хюндай" да изгради Център за електро- и автономни автомобили в България. Втора корейска компания може да инвестира 1,5 млрд. евро в завод за батерии за електромобили у нас. Двете страни подписаха и Меморандуми за сътрудничество в енергетиката и външните работи.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.


Защитен код
Обнови