Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България е за незабавно приключване на операцията в Сирия

България е за незабавно приключване на операцията в Сирия

Свикан по спешност от премиера Бойко Борисов, Съветът по сигурността към Министерския съвет обсъди усложнената ситуация в Сирия и произтичащите за България рискове от нея. След като информира президента Румен Радев за обсъждането, премиерът резюмира, че по границите на България с Гърция и Турция не се забелязва нищо извънредно и миграционният натиск продължава да е нулев. Колкото до военната операцията на Турция в Сирия правителството продължава да смята, че тя трябва да спре и решение на конфликта трябва да се търси само по пътя на дипломацията.

В Съвета по сигурността участват вицепремерите, министрите на вътрешните работи, отбраната и финансите, началникът на отбраната и ръководителите на службите, поради което всяко обсъждане в него е свидетелство за висока загриженост. В случая тя бе продиктувана от цяла поредица драматични събития през последното денонощие. САЩ призова Анкара да спре инвазията, изтегли 1000 свои военни от Северна Сирия и заплаши Турция с „мощни“ санкции. ЕС осъди военните действия в Сирия и реши да ограничи търговията с оръжие с Турция. Генералният секретар на НАТО предупреди, че турската операция може да дестабилизира целия регион, но турският президент Реджеп Ердоган изказа диаметрално противоположната оценка , че операцията ще допринесе за регионалната и глобалната сигурност. При тези разминавания София очевидно се опасява от по-голямо обтягане на отношенията с Турция, и вероятно затова в Люксембург външният министър Екатерина Захариева призова „каналите за комуникация с Анкара да останат отворени“.

Преди дни МВР предупреди, че се увеличават опитите за нелегално влизане в България откъм Гърция, но същевременно отчете нулев натиск откъм Турция. Правителството отдавна твърди, че Анкара изпълнява ангажиментите си по споразумението с ЕС за париране на мигрантския натиск и вчера, на последното заседание на Съвета „външни работи“ в Люксембург, външният министър Екатерина Захариева потвърди тази позиция. Същевременно в София вицепремиерът по сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов даде да се разбере, че София не изключва масиран миграционен натиск да възникне във всеки един момент, защото бойните действия в Сирия продължават и големи маси от хора можели да тръгнат да се спасяват в една или друга посока. Но вицепремиерът отбеляза, че дори при такива обстоятелства е неподходящо България да играе ролята на инициатор на санкции или остри позиции. По думите на самия премиер страната ни би изгубила милиарди при евентуални санкции срещу Турция.

В изявленията си след заседанието на Съвета по сигурността Борисов изтъкна, че България е против операцията на Турция в Сирия, но ще продължи да подкрепя споразумението й за бежанците с ЕС докато тя го спазва на 100%. От тези думи може да се съди, че на този етап позициите на София в международен план остават непроменени. Във вътрешен план действията на българските властите ще продължат да се свеждат до внимателно наблюдение на границите с Турция и Гърция с готовност за прилагане на изработените вече оперативни планове за действие в случай на масиран миграционен натиск. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.