Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Мониторингът на България от ЕК – снет и неснет

Мониторингът на България от ЕК – снет и неснет

Европейската комисия обяви, че България е изпълнила всички условия за прекратяване на наблюдението за върховенството на закона и борбата с корупцията, прилаган към страната от присъединяване й към ЕС през 2007г. досега. Предвид факта, че механизмът е прилаган от самата комисия, би могло да се каже, че мониторингът е прекратен. ЕК обаче направи уговорката, че ще изчака позицията й да приета от Европейския парламент и Съвета на ЕС, а от това следва, че фактически мониторингът все още не е прекратен. Но дори и нейната позиция да бъде приета, ЕК възнамерява да замени досегашния си механизъм за сътрудничество и контрол спрямо България и Румъния с нов тип наблюдение, който освен тези две държави да обхваща също Унгария и Полша. При подобно развитие на нещата, в непосредствен план България би продължила да е наблюдавана страна, каквато е от 2007г. насам.

Последните новини от Брюксел по въпроса се възприемат твърде нееднозначно от българска страна. Според лявата БСП, препоръката на ЕК за отпадането на мониторинговия механизъм не е повод за гордост или радост, защото съвсем не означава, че мониторингът приключва. Български евродепутати от Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП направиха дадоха противоречиви оценки. Според Елена Йончева, механизмът за контрол ще бъде прекратен не защото е довел до повече справедливост и ред в България, а защото не е успял да изпълни тази своя роля. Не така смята лидерът на Партията на европейските социалисти и евродепутат от БСП Сергей Станишев. Според него, последният доклад на ЕК е добра новина и напълно съответства на позицията на българските евродепутати от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, че мониторинговият механизъм трябва да отпадне.

Като напомни, че снемането на мониторинга бе нееднократно предизвестявано от доста време насам лично от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, евродепутатът от „Обновена Европа“ Илхан Кючюк коментира, че това решение е до голяма степен политическо, но има и обективни критерии, които през годините България изпълнява, поради което благоприятства страната. Евродепутатите в групата на „Обновена Европа“ категорично заявиха, че няма никакъв проблем в снемането на мониторинга за България, защото на фона на някои други страни тя е напълно нормална държава.

В първоначалната си реакция по въпроса, външният министър Екатерина Захариева коментира вчера, че формално решение за приключване на механизма за контрол наистина още не е взето, защото ще се изчакат становищата на Съвета на ЕС и Европейския парламент. Въпреки това, посочи Захариева, окончателното решение трябва да бъде на ЕК, а оценките в последния й доклад за България дават основание да се смята, че независимо дали в сегашния си състав или в следващия, тя ще вземе решение за прекратяване. Колкото до очаквания нов механизъм на наблюдение, външният министър днес извести, че България ще отстоява въвеждането на хоризонтален всеобхватен механизъм за мониторинг на върховенство на правото и правата на човека, който да е валиден за всички 28 членки на ЕС. Захариева коментира освен това, че каквито и развития да претърпи темата оттук нататък, процесът на реформи в системите на правосъдието и вътрешния ред на България ще продължи, независимо дали има или не механизъм за сътрудничество и проверка. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.