Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Тодор Тагарев: Руски самолет със С-400 летял над България за Сърбия

Тодор Тагаревснимка: bgnesagency.comТодор Тагарев

Руски самолет със зенитни ракети С-400 е прелетял над България, за да участват във военното учение „Славянски щит 2019 г.“ в Сърбия. Това заяви за БГНЕС проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната от 13 март до 29 май 2013 г. МВнР потвърди за полета, който е извършен в съответствие с приложимото за случая българско законодателство.

В нощта на 22 и 23 октомври самолет Ан-124 на руските ВВС прелита над територията на България. Неговият маршрут е от Москва, Ростов на Дон, над Черно море и България за Белград, посочи той и подчерта, че не става дума за граждански полет

„Абсолютно задължително е да се получи разрешение от българските официални власти. В противен случай такъв самолет на чужда държава би бил цел на нашите ВВС. Ако ВВС не са уведомени, че ще има такъв полет, би трябвало да го спрат, но изглежда всичко е минало спокойно и предполагам, че са били уведомени. Най-вероятно от съответната дирекция на МВнР“, обясни проф. Тагарев.

От пресцентъра на МВнР заявиха за БГНЕС, че военно-транспортен самолет на Руската федерация, превозващ личен състав, въоръжение и техника е преминал през въздушното пространство в съответствие с приложимото за случая българско законодателство.

Проф. Тагарев посочи, че България е можела да спре подобен полет и припомни, че през 1999 г. страната ни, която още не беше член на НАТО, не допусна руски самолети за Сърбия в разгара на Косовската война, когато югодиктаторът Слободан Милошевич депортира стотици хиляди косовски албанци в Македония.

„През 1999 г. имаше полет от Русия за Сърбия и българското правителство не му даде коридор. И в по-скоро време се е случвало с руски самолети с хуманитарна помощ за Сирия, които не са били допускани от МВнР през 2015 г., когато министър беше Даниел Митов. Така че това не е прецедент. Още повече има една статия на АП, в която се казва, че Румъния и Унгария не са дали коридор на руснаците. Обяснявам си го като неразбиране значението на този факт. Това би било най-лекото обяснение“, каза Тагарев. / БГНЕС

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники