Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Херо Мустафа: Приветствам евроатлантическата ориентация на България

Херро МустафаХерро Мустафа

Броени дни след срещата на президента Тръмп с премиера Борисов в Белия дом посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа изнесе лекция пред Атлантическия клуб в България, посветена на бъдещето на българо-американските отношения.

„Фокусът върху нашите силни двустранни отношения в този исторически момент е навременен и важен, тъй като той носи по-широки последствия за регионалната и международната сигурност. Част от изпълнението на стратегическата ни визия за партньорство е насърчаване ролята на България като жизненоважен регионален играч. Приветствам евроатлантическата ориентация на България и образцовата демонстрация на регионално лидерство в трансграничната сигурност и миграционния контрол с пряк ангажимент по опазване на външните граници на ЕС. В началото на следващия месец България ще организира съвместно с нас регионален форум за противодействие на насилствения екстремизъм на Балканите като още една демонстрация на своето регионално лидерство”, заяви посланик Херо Мустафа.

Тя подчерта, че моментът е "преломен", защото отношенията между двете страни са "на ново ниво на растеж и съвместни действия", чието начало е било поставено на срещата Борисов-Тръмп.

Основен акцент в лекцията на н.пр. Херо Мустафа бяха конкретните насоки за развитие в борбата с корупцията, укрепване на върховенството на правото и медийната свобода. За целта посолството ще работи с българските си партньори.

"С помощта на нашия нов съветник от Департамента по правосъдие, който ще пристигне в София само след няколко дни, планирам да работим едновременно с държавните органи и гражданския сектор за засилване върховенството на закона, насърчаване независимостта на съда и борба с корупцията", обяви американският посланик у нас.

Тя подчерта, че при нужда ще се прилагат и "по-твърди мерки": "Една такава мярка се предвижда в раздел 7031(с) от разпоредбата за противодействие на клептокрацията и права на човека, включена в годишния закон за разпределение на бюджета на Държавния департамент. С това законодателство се подкрепят усилията на САЩ за борба с корупцията в световен мащаб, което пряко засяга интересите на външната политика, икономическата и националната сигурност на Съединените щати и на партньорските ни държави, която позволява да се налага забрана за издаване на американска виза на чужди държавни служители и членовете на тяхното семейство, които са свързани с корупция".

Подобни сериозни мерки ще бъдат в полза на България в дългосрочен план, тъй като стриктното придържане към върховенството на закона е неразривно свързано с политическото и икономическото процъфтяване на България, допълни Нейно превъзходителство.

Херо Мустафа посочи, че САЩ инвестират повече от 350 милиона долара под формата на различни видове помощ за укрепване на сигурността, подпомагайки обучението и въоръжаването на българските въоръжени сили през последните 30 години. Повече от 5000 български военнослужещи и цивилни представители на министерствата на отбраната, вътрешните работи и външните работи са участвали в американски обучителни програми.

От 2010 г. насам САЩ си партнират с местни общини, осъществявайки близо 60 проекта за изграждане и обновяване на училища и други обекти в цялата страна в подкрепа на българската стратегия за социално-икономическо развитие.

Посредством Европейската инициатива за възпиране САЩ са инвестирали повече от 50 милиона долара за подобряване на военните съоръжения в България, където американски ротационни подразделения редовно се обучават съвместно със своите български колеги.

По думите ѝ от присъединяването си към НАТО през 2004 г. България е ангажирана с "отстояването на силна и свободна Европа и действа като надежден съюзник на Балканите – регион от стратегическо значение за Съединените щати".

„Скорошната покупка на многоцелеви изтребители F-16 демонстрира, че България предприема активни действия за военна модернизация, за да бъде още по-способен съюзник и партньор”, акцентира посланик Мустафа. Според нея има потенциал за развитие на сътрудничеството във военната области за противодействие на морските и хибридни заплахи в Черноморския регион с увеличаване на военните учения.

Тя допълни, че се търсят съвместни поризводства на продукция с военно предназначение.

Сътрудничеството в областта на икономиката, търговията и енергетиката е друг ключов сектор от двустранните отношения. Посланик Мустафа беше категорична, че от изключителна важност е газовият интерконектор с Гърция и достъпа до Александропулис за получаване на американски втечнен газ, който ще даде реална диверсификация на енергийните доставки за региона - след като газовия хъб беше специално споменат в двустранния документ за стратегическо партньорство със САЩ.

„За разлика от проекта „Турски поток“, който се стреми да превърне България в напълно транзитна страна, газовата връзка с Гърция и терминалът за втечнен газ обещават да направят от България истински енергиен център и регионално средище за търговия с природен газ. Но нека не спираме дотук. Хъбът ще спечели значително, ако има повече източници на газ. Затова нека изградим връзки със съседните страни – на север към Румъния и в северозападна посока към Сърбия, през Балканите, Унгария и Австрия. Ако България иска да стане енергиен център, изключително важно е тя да реформира собствения си вътрешен газов пазар, гарантирайки справедлив, недискриминационен и прозрачен пазар, което е ключова предпоставка за диверсификацията.”, отбеляза Нейно превъзходителство.

Тя добави, че ще предложи експертна помощ от САЩ и в областта на ядрената енергетика. / бТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники