Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Борисов се нареди до Ердоган, Путин и Вучич за старта на „Турски поток“

Борисов се нареди до Ердоган, Путин и Вучич за старта на „Турски поток“снимка: bgnesagency.com

Газопроводът „Турски поток“ бе открит на официална церемония в в конгресен център "Халич" на Златния рог в Истанбул.

Откриването се случи в присъствието на руския президент Владимир Путин, турският президент Реджеп Ердоган, българският министър-председател Бойко Борисов и сръбският президент Александър Вучич. Ръководителят на парламента на Турция и на бившите председатели на парламента също бяха поканени на сцената.

Преди старта на тържествената церемония по откриването на "Турски поток" премиерът Бойко Борисов разговаря с президента на Русия Владимир Путин, с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и с държавния глава на Сърбия Александър Вучич.

Българският премиер отбеляза пред руския държавен глава напредъка по реализацията на проекта „Балкански поток“. Премиерът Борисов изтъкна пред Путин свършената работа по участъците от разширението на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската.

Българският министър-председател посочи пред руския президент, че компании от Саудитска Арабия, Италия и Турция работят по трасето на строящата се газопреносна инфраструктура у нас.

Газопроводът е с обща дължина 474 км, с диаметър 1220 мм и максимално работно налягане от 7,5 мегапаскала. Трасето на газопровода преминава през землищата на 34 общини на територията на 11 области. Към настоящия момент проектът се изпълнява на територията на 4 области – Плевен, Ловеч, Враца и Монтана.

Премиерът Борисов благодари на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за поканата за участие в церемонията по откриването на „Турски поток“. Турция е непосредствен съсед на България, наш съюзник в НАТО и важен партньор на ЕС при справянето с основни предизвикателства като миграционния натиск върху Европа, борбата срещу тероризма. / Дарик

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники