Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Горанов: Скептицизмът за приемането на еврото се подхранва от проруски партии

Горанов: Скептицизмът за приемането на еврото се подхранва от проруски партииснимка: dnevnik.bg

Проруски партии се опитват да променят геополитическата ориентация на държавата и това е една от причините за спекулациите около присъединяването на България към еврозоната и банковия съюз. Другата ос на съпротива е недоверието в еврото. Това коментира финансовият министър Владислав Горанов на годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от седмичника "Капитал"

„Някои предпочитат да стоим като скачени съдове с еврото, но ако нещо се случи да можем да поемем по свой път. Тази интеграция е необратима и ни включва в най-вътрешния кърг за взимане на решения. Има много проруски партии, които работят за промяна на геополитическата ориентация на държавата. Тези две оси винаги ще ги има и те винаги ще излъчват спекула срещу доверието в еврото и задълбочанането на интеграцията", каза Горанов.

Управителят на БНБ Димитър Радев добави, че изменението се налага след като през декември юристите на ЕЦБ и на Европейската комисия са установили, несъответсвие в българското законодателство, защото валутният механизъм ERMII изключва фиксираните валутни курсове в националното законодателство

И двамата увериха, че присъединяването на България ще стане при сегашния валутен курс, а валутният борд ще бъде отменен в момента, в който страната се присъедини към Еврозоната. По този начин са влезли и балтийските страни, каза Радев.

Постигаме добър напредък, движим се в план, да оставим темата с валутния курс зад нас, добави той.

Горанов потвърди, че до края на април България ще се присъедини към чакалнята на еврозоната и банковия съюз. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники