Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Великобритания се оттегли от ЕС

Великобритания се оттегли от ЕС

Обединеното кралство напусна официално Европейския съюз в полунощ на 31 януари (централноевропейско време). С това държавите членки на евросъюза станаха 27. Преди да се стигне дотук, ЕС и Обединеното кралство проведоха интензивни преговори за постигане на съгласие по условията на оттеглянето, както и по въпроси на правната сигурност, след като правото на ЕС престане да бъде валидно за Великобритания.

С разнопосочни реакции и с немалко въпросителни приемат българите този акт. Кореспондентът на Българското национално радио в Брюксел Ангелина Пискова припомня, че единството на страните членки е това, което главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние е поддържал и изтъквал почти непрекъснато по време на тежките преговори с Великобритания. А очевидно тази тенденция ще се запази. Такова е очакването и на българските евродепутати.

Андрей Ковачев от Европейската народна партия коментира, че както всички страни членки, така и България трябва да има обща стратегия за отношенията си с Обединеното кралство и акцентира на области като сигурност, отбрана и всеобхватно търговско споразумение.

Всички имаме интерес партньорството с Обединеното кралство да продължи без промяна – казва колегата на Ковачев Радан Кънев. По думите му, много е важно да се запази търговският оборот, британските инвестиции и българският износ към английския пазар, както и да се гарантират правата на българите, които работят и учат в Обединеното кралство.

Сергей Станишев от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите смята, че оттук нататък трябва на всяка цена да се избегнат сценариите на т.нар. социален дъмпинг, „който десните управляващи във Великобритания вероятно ще се опитат да наложат и да подкопаят европейската социална държава“. По отношение на предизвикателствата пред България, Станишев откроява съдбата на българите, които живеят на Острова: „Да, много от тях вече имат официален статус, но съм сигурен, огромен брой са между земята и небето. И тук е работата на институциите, на правителството - да помогнат максимално те да нямат затруднения“.

„Нашият голям интерес са българските граждани“ – споделя и евродепутатът Илхан Кючюк от групата на европейските либерали „Обнови Европа“ и допълва, че по неофициална информация на Острова живеят 250 000 български граждани. „Ако Европа иска да играе значима външнополитическа роля и да има подкрепа от своите граждани, няма как да се продължи с политиката на двойните стандарти“ – казва Кючюк и продължава: „Европа трябва да разбере, че бъдещето ѝ е свързано с тежки реформи. Без реформи не можем да продължаваме напред!“.

Андрей Слабаков от групата на европейските консерватори и реформисти, който единствен от българските си колеги е гласувал против споразумението за Брекзит, коментира, че с излизането на Великобритания ще се появи дисбаланс в Европа: „Франция ще започне да тежи все повече и да създава все повече проблеми. Досега Франция не работи за ЕС, а само за себе си. И по този начин ощетява много държави“. Според Слабаков, единственият позитив е, че Брекзит ще „стресира до някаква степен ЕС и ще започнат, може би, да внимават как се отнасят към останалите държави“. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники