Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Удължава се срокът на валидност на документите за самоличност с шест месеца

Удължава се срокът на валидност на документите за самоличност с шест месеца

Във връзка с въведените извънредни мерки, срокът на валидност на личните карти и свидителство за управление на МПС, който изтича в периода 13 март 2020 г до 31 октомври 2020 г., се удължава с 6 месеца, съобщи Светлана Ценева, директор на Дирекция „Български документи за самоличност”.

Удължава се срокът на валидност на документите на пребиваващите у нас чужденци с 6 месеца. Удължава се и срокът на валидност на документите на граждани на ЕС и техните семейства, които пребивават на територията на страната.

В параграф 11 в Закона за чужденците е предвидено тези, които пребивават продължително в страната - до 1 година и чийто срок изтича в периода на извънредното положение, да подадат документи 14 дни след изтичане на срока на извънредното положение, като този период няма да се счита за прекъсване и за нарушение. Същото важи и за чужденците, които не се намират на територията на страната и които са обвързани да се приберат до изтичане на разрешения срок. За тях е предвидено те да направят това до 14 дни след изтичане на извънредното положение. Например: студентите от Турция, които в момента не са на територията на България, но им изтича срокът за пребиваване, не трябва да бързат да го правят сега, това може да стане след изтичане на извънредното положение.

За краткосрочно пребиваващите - туристи до 3 месеца, след изтичане на този срок могат да напуснат страната. Ако по някакви причини не могат да направят това, трябва да се обърнат към териториалните звена на "Миграция" за да им се удължи срокът.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники