Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

САЩ: Нацистки сувенири масово се продават на туристически места в България

САЩ: Нацистки сувенири масово се продават на туристически места в Българияснимка: dnevnik.bg

Антисемитски прояви и атаки срещу други религии продължават в България. Сувенири с нацистки символи са широко разпространени в туристически райони в страната, а според еврейски организации местните правителства нямат нужната политическа воля, за да се справят.

Това се казва в частта за България от доклада на Държавния департамент на САЩ за религиозните свободи по света, публикуван вчера.

Обръща се внимание, че "Луковмарш" продължава да се състои, въпреки че няколко години кметът го забранява, а Софийският административен съд го разрешава и това е практика от няколко години въпреки призивите на дипломати това да не се случва. Антисемитски символи "се появяват редовно на публични места", в социални мрежи според "Шалом" има все повече подобна реторика и изображения, провеждат се и повече срещи на крайнодесни и ултранационалистически групи.

Проявите, насочени срещу мюсюлмани и евреи, продължават, според лидери на еврейската общност и мюфтийството - вандализъм, обидни графити и свастики, счупени прозорци в храмовете им. Споменати са два инцидента от миналата година - единият от 2 юли, когато са нарисувани нацистки символи на "Куршунлу джамия" (има се предвид Куршум джамия в Карлово) и на 4 юли миналата година, когато са разбити прозорците при входната врата на мюфтийството.

Изтъкнати са и положителни примери. Например през септември отвори врати първото еврейско училище в София от над 20 години, а през ноември страната стана част от Международния алианс са възпоменание на холокоста.

Другите религии

Цитирано е проучване на Европейската комисия от май 2019 г., публикувано през септември, според което 20% от респондентите вярват, че дискриминацията на религиозна или верска основа е широко разпространена в България, 65 - че е рядко срещано явление. Общо 93 на сто казват, че ще се чувстват добре, ако работят с християнин, 80% - с атеист, 79% - с евреин, 75% - с мюсюлманин, 69% - с будист.

Отделен параграф е посветен на случая от октомври, когато родители масово прибраха децата си от училище в няколко общини заради слухове, че социалните служби ще им ги вземат заради новата стратегия за детето. "Премиерът Бойко Борисов и министърът на образованието Красимир Вълчев обвиниха някои евангелистки организации и пастори, че са разпространили фалшивия слух", цитира докладът думите на Вълчев, а после се уточнява, че според него "не всички пастори в региона са били замесени" и че според него "не се знае дали са евангелисти или протестанти".

Намаляват, но продължават, негативните медийни описания за "Свидетелите на Йехова", се казва още в доклада; цитирано е описание в онлайн медия като "сатанистка" секта и "организирана престъпна група". Посочва се инцидент от 6 август, при който Мирослав Дончев от политическа партия "Възраждане" се е присъединил към мъж, нападащ вербално представител на организацията в Добрич.

Изтъкнат е отказът от съвместно богослужение между Българската православна църква и папа Франциск, цитирани са изяви като тази на Пловдивския митрополит Николай, според когото визитата бе политическа и който критикува опитите за подобряване на отношенията, заявявайки, че целта е "когато дойде Антихристът, папата ще го посрещне". / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники