Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Държавният глава Румен Радев проведе среща с посланика на Украйна Виталий Москаленко

Държавният глава Румен Радев проведе среща с посланика на Украйна Виталий Москаленко

За по-активен двустранен политически диалог между България и Украйна и възобновяване на заседанията на Междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, призова държавният глава Румен Радев на среща с посланика на Украйна у нас Виталий Москаленко.

По време на срещата на „Дондуков“ 2 президентът подчерта, че народите на България и Украйна споделят дълбоки исторически, културни и духовни връзки и институциите в двете държави следва да обединят усилия за внасянето на нова динамика в тяхното развитие и задълбочаване.

И България, и Украйна споделят общ интерес от реализацията на редица проекти в икономиката и инфраструктурата, бе посочено по време на разговора. Възможност за разширяване на партньорството дават и инструменти на Европейския съюз като Дунавската стратегия, чрез по-активното участие на Украйна. През последните години нараства интересът на украинските граждани за работа и туризъм у нас, като страната ни е посетена от 470 000 украинци през м.г.

България очаква да бъде запазена административната и функционална цялост на историческия Болградски район при провеждането на административно-териториалната реформа в Украйна, подчерта още на срещата президентът Румен Радев. Държавният глава открои големия интерес на страната ни за всестранно развитие на връзките със сънародниците ни в Украйна за запазване на техния език, национална идентичност и култура.

Посланик Москаленко увери от своя страна, че целостта на Болградския район няма да бъде засегната от административната реформа в страната и историческият район ще бъде съхранен.

Посланик Москаленко изрази и признателност за принципната и последователна подкрепа на България за европейската и евроатлантическата перспектива на Украйна.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.