Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България и Федерална република Германия активизират сътрудничеството си в областта на отбраната

България и Федерална република Германия активизират сътрудничеството си в областта на отбраната

В сферата на отбраната България и Федерална република Германия имат добро сътрудничество и бъдещ потенциал за още повече общи проекти в интерес на сигурността на целия регион. Около тази теза се обединиха в съвместните си изявления министрите на отбраната на Република България Красимир Каракачанов и на Федерална република Германия Анегрет Крамп-Каренбауер. Министър Крамп-Каренбауер е на еднодневно работно посещение в България 16 юли в рамките на което се проведе двустранна среща.

„Споделяме едни и същи виждания за необходимостта от интеграция на Западните Балкани, но след изпълнение на поставените изисквания към тях. Съгласихме се, че е необходим цялостен анализ на заплахите за Европа не само по общите теми, свързани с Близкия Изток и черноморския регион, но и други региони и конфликтни точки“. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в изявление след срещата с министъра на отбраната на Федерална република Германия Анегрет Крамп-Каренбауер.

„Съвместно оценяваме нарастването на заплахите след 2014 г. за европейския континент и необходимостта да се поддържат нормални разходи за отбрана, приближаващи се към изискването за 2 % от БВП. Запознах моя колега с това, че въпреки икономическите трудности България към момента няма намерение да намалява разходите си за отбрана“, каза още министър Каракачанов.

Министър Анегрет Крамп-Каренбауер подчерта благодарността на Германия към България за оказаната помощ със защитни облекла и маски в началото на кризата с коронавируса. „Тези защитни облекла и маски, които бяха произведени в България, бяха тествани и сертифицирани в Германия. По този начин България и Германия дадоха пример как може да си сътрудничим в Европа“, каза още тя.

В отбранителната промишленост двете страни са се договорили за по-голямо сътрудничество. „Много се радвам, че българската страна прие нашата покана скоро от група от експерти да посети страната ни, където може да се запознае на място с нашите възможности и да видим къде бихме могли заедно от тук нататък с общи проекти да работим в отбранителната промишленост“, заяви още германският министър на отбраната.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.