Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Повече от половината пълнолетни българи са пушачи, показва проучване

Повече от половината пълнолетни българи са пушачи, показва проучванеснимка: dnevnik.bg

Според проучване на "Национална пациентска организация" (НПО) 59% от пълнолетните хора в България на възраст между 19 - 64 години са пушачи, като почти всички използват най-вече цигари, а процентът на тези, които са потребители на бездимни тютюневи изделия или електронни цигари, е малък. Организацията твърди, че изследването е представително за страната и е направено три години след като в България навлязоха алтернативите на алтернативите, при които няма отделяне на дим.

Според на председателя на НПО Станимир Хасърджиев през последните десет години броят на пушачите в България не е намалял въпреки забраната за пушене на закрити места и увеличаването на акцизите.

"Трябва да се промени начинът, по който работим с тези хора. Не може всички държави в Европа да имат огромни успехи в борбата с тютюнопушенето, а България, която е най-бързо изчезващата нация, с най-болно население, нацията с най-много сърдечно-съдови, онкологични заболявания, държавата с най-лошото здравеопазване, тук продължаваме да не правим достатъчно за тютюнопушенето", заяви Станимир Хасърджиев пред БНТ.

Изследването на НПО е показало, че 44% от пушачите не възнамеряват да променят вредния си навик, други 41% твърдели, че възнамеряват да намалят пушенето. Едва около 10% от анкетираните са заявили, че са отказали пушенето преди повече от година, като основната причина за това са ефектите върху здравето. По-малка част от бившите пушачи са били мотивирани от разходите и ефекта върху околните.  / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники