Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Коронавирусът в България: учебната година ще започне присъствено и с маски

Коронавирусът в България: учебната година ще започне присъствено и с маскиснимка: btvnovinite.bg

Всички деца в страната ще започнат училище присъствено. Тържества на първия учебен ден ще има обаче за тези от 1, 5 и 8 клас, а за останалите те могат да се проведат в клас. Ще бъде трудна година. Абсолютно безопасна среда няма, но прилагайки комплект от мерки, ще направим училищата максимално безопасни, каза днес пред Би Ти Ви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Министърът подчерта, че маски ще трябва да се носят във всички закрити помещения, с изключение на класните стаи и физкултурните салони. Става въпрос най-вече за коридорите и тоалетните, в класните стаи те са по желание. Вълчев поясни, че задължението ще важи за децата от всички възрасти.

Началните учители, които работят само със съответния клас няма нужда да носят маска, но тези, които работят с различни класове най-вероятно ще трябва, каза още министърът. Той допълни, че най-вероятно за тях ще бъдат закупени шлемове, тъй като са по-удобни.

Всеки ден ще започва с беседа за правилата, която ще служи и като контрол дали има заразено дете. Ако някой от учениците се оплаче от симптоми, ще бъде сигнализирано медицинското лице и родителят. Мерене на температурата на входа обаче, няма да има, защото децата в едно голямо училище с часове няма да могат да влязат.

Няма възможност да се разграничават чиновете в една стая, затова избрахме да заложим върху дистанция между самите класове, а не вътре в тях. От училищата, които досега работеха на една смяна, няма много да минат на две, заради мерките, като основната причина за това е липсата на кадри.

„Ще търсим варианти за включване на повече учители в системата на образованието, включително и студенти”, каза министър Вълчев.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.