Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

БСП говори за "хубавото след 9 септември", изгони ДПС, ГЕРБ и патриотите от залата

БСП говори за "хубавото след 9 септември", изгони ДПС, ГЕРБ и патриотите от залатаснимка: cross.bg

"За хубавото след девети септември" реши да разкаже депутатът от БСП Александър Симов в декларация от името на парламентарната група. В знак на протест обаче депутатите от ГЕРБ, ДПС и "Обединени патриоти" решиха да напуснат пленарната зала.

"Днес се навършват 76 г. от промяната на 9 септември. Тази дата продължава да предизвиква политически страсти, което показва най-малкото, че в нея има живот, че в нея е скрита истина. За да стигнем до тази истина обаче трябва да минем през тонове политически инсинуации, през медийно мракобесие, през псевдоисторическо шарлатанство и целенасочени лъжи. С други думи – днес е модерно да се говори само лошо за Девети септември. Аз ще постъпя по различен начин – ще ви кажа хубавото", каза Симов от трибуната.

"Когато легионите на реваншизма се опитаха да превземат учебниците по история, от тях със злоба беше изхвърлено всичко, което дори намеква за битката срещу фашизма в България. Трябваше да се научим да вярваме, че в България фашизъм не е имало и това направи избитите без съд и присъда хилядите жертви на кафявата чума абсолютно неудобни. Техният живот и идеали просто не се вписваха в извратената версия на историята, която се опитваха да ни пробутат. Преследвани веднъж приживе, жертвите на българския фашизъм станаха отново обект на гонения. И този вятър от тъмни страсти не подмина и най-светлите образи – на Никола Вапцаров, на Христо Смирненски, на Гео Милев", продължи той. Разказа за двамата си дядовци, които тънели в мизерия преди да дойде девети септември.

„Девети септември е отговорът на един голям проблем. На несъстоялата се модернизация на страната. На блокиралата икономика. На паразитните елити. На статуквото на постоянния гешефт. На заплащането за отрязани партизански глави. На фашистките легиони. Можем до утре да си говорим за грешките след Девети, но отричането на самата дата означава да отречем порива по различен живот. Поривът за социална държава. Идеята за една друга възможна България", настоя Симов.

След девети септември властта на "Отечествения фронт" организира масови репресиии и ескалира политическото насилие в продължение на 45 г. Днешната дата трябва да се помни, защото тя има много измерения. Тя трябва да ни припомни, че не през цялата си нова история България е живяла в мир и спокойствие, че е имало времена, в които българи са убивали българи заради чужди интереси. През последните 30 г. беше прекратено насилието упражнявано от държавата и това е постижение на всички, каза пък депутатът от ГЕРБ Тома Биков, също в декларация от името на групата. Подчерта, че правителствата след 9-и септември не са упражнили реципрочно репресии спрямо комунистическите лидери.

Девети септември е урок за всички български политици и най-вече за тези, които трябва да отстояват преди всичко националния интерес. Българският народ не участва в преврата, който е организиран и направен от външни страни. Българският народ не избра кой да го управлява след 9-и септември и в продължение на 40 г. да изтърпи да не бъде там, където му е мястото, каквото е днес - при развитите и цивилизовани европейски държави, настоя пък Биков. / 24 часа

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.