Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България отново във фокуса на Комисията по граждански свободи в Брюксел

България отново във фокуса на Комисията по граждански свободи в Брюксел

България отново e акцент в дебат на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европарламента. В Брюксел беше изслушан и заместник-председателят на Европейската комисия чехкинята Вера Йоурова.

„Наблюдаваме влошаване на ситуацията с върховенството на закона в България“, коментираха членове на парламентарната комисия. Най-важната дата се очертава да е 23 септември.

Тогава Еврокомисията вероятно ще представи докладите си за върховенство на закона във всички 27 страни. Няма обаче конкретна дата за взимане на решение за спорното отпадане на досегашния Механизъм за сътрудничество и проверка за България.

„Протестите показват, че в българското общество се водят оживени дебати. Те показват също така, че гражданите отдават голямо значение не независима и ефективна съдебна система. Конституционните реформи би трябвало да са предмет на широк дебат. Необходимо е време, за да се постигне широк консенсус и да се изработят механизми на проверка и възпиране“, коментира Йоурова.

Бъдещият механизъм за наблюдение отива по-далече - освен за корупция, в него ще става въпрос и за свобода на медии, и за конституционна реформа.

В първите минути на заседанието, когато се говореше за свобода на медиите, имаше остри критики към България за отношението към журналистите по време на протестите. / бТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.


Защитен код
Обнови