Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Екатерина Захариева: Сътрудничеството между ЕС и САЩ е от изключително значение за международния дневен ред

Екатерина Захариева: Сътрудничеството между ЕС и САЩ е от изключително значение за международния дневен ред

Заместник-министър председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в проведеното днес в Брюксел редовно заседание на Съвет „Външни работи“. Първите дипломати от ЕС обсъдиха координацията в борбата с Ковид-19, трансатлантическите отношения и стратегическата автономност на ЕС, вътрешнополитическата криза в Грузия и последните развития по линия на Турция, Беларус, Венецуела и Хонконг.

В навечерието на встъпването в длъжност на избрания за президент на САЩ Джо Байдън министрите на външните работи потвърдиха ключовото значение на трансатлантическите отношения и заявиха готовност за активно ангажиране с новата администрация на САЩ въз основа на споделените ценности и приоритети. „Ние очакваме засилено сътрудничество със Съединените щати в приоритетни области от международния дневен ред като борбата с COVID-19 и преодоляването на икономическите последици от пандемията, противодействието на климатичните промени, мултилатерализма, защитата на правата на човека, насърчаването на мира и сигурността и координирането на политиките по отношение на Китай, Русия, Близкия изток, Източното съседство на ЕС, Западните Балкани“, подчерта българският външен министър в своето изказване. Захариева настоя още за пълна визова реципрочност между САЩ и ЕС и предложи бъдещият държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен да бъде поканен на едно от следващите заседания на Съвета “Външни работи”.

Външните министри обсъдиха и актуалната ситуация в Беларус. В отговор на продължаващите репресивни действия на властите срещу мирно протестиращите граждани, ЕС подготвя трети пакет от санкции срещу физически и юридически лица, свързани с режима на Лукашенко. „Очакваме да бъде изготвен икономически план за подкрепа на демократичната общност в страната“, заяви българският външен министър.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.