Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Министър Захариева: Изгонихме петима руски дипломати, ровиха се в държавните ни тайни

Министър Захариева: Изгонихме петима руски дипломати, ровиха се в държавните ни тайни

Едва ли на руснаците им е било приятно, че от октомври 2019 г. досега 5 души обявихме за персона нон грата, но пък на нас още повече не ни е приятно техни служители да извършват забранени от нашия закон дейности като опити за придобиване на държавни тайни или вербуване на хора с цел придобиване на такива тайни, коментира външният министър Екатерина Захариева в интервю за "24 часа".

Работим еднакво добре с всички чуждестранни посланици в България и за нас няма разлика кой от коя държава е, а полът още по-малко има значение. Но по отношение на въпроса за баланса ще кажа, че на първо място стоят българските национални интереси. Българската геополитическа ориентация е ясна и надявам се да не бъде поставяна под въпрос. Стратегическият диалог със САЩ и визитата на премиера във Вашингтон са показателни какви отношения имаме.

С Русия също реализирахме доста посещения, и то на най-високо ниво. На всички нива всъщност – президент, премиер, външен министър... Когато аз посетих Москва, български външен министър не бе ходил там от 2011 г. Имахме и планирана визита на Сергей Лавров в София, но заради COVID кризата това, за съжаление, не се случи. Имаме прагматични и честни отношения с Русия, без да си спестяваме нещата, които не ни харесват.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники